Tro´t eller ej, men maten var i tid aftonen i ära.
Till "efterrätt" hade jag gjort en liten smoothieliknande drink. I den hade jag: Mjölk, mango, hallon, björnbär, passionsfrukt, linfrön och Godmorgonjuice. Jag mixade ihop allt med en stavmixer. Gick galant. Hällde upp i stora glas!
Efter maten slängde vi oss i soffan o jag började pilla med min dunkudde, vilket jag alltid gör om det sticker ut dun ifrån den. Jag fick ut en ENORM fjäder o började killa Joe i ansiktet. Hon uppskattade inte när den vidrörde hennes fagra näsborrar. Heller ej de vackarna hålen in till öronen..
Vi slurpade på smoothien o kollade på Mia och Klara som började ikväll. Sjukt program det där. Allt ifrån en mänsklig bloddroppe till en tattoo, tattoo, tattoo-morsa. Jag o min vän tar ju en sista-minuten till alperna nästa vecka och vi började diskuttera det lite och jag utbrast att jag så gärna skulle vilja träffa en äkta norrman. Dom är ju så fina. Då säger Sofia: Ja, det är ju gött med en gutt! Så sant så sant. Jag vill ha en gutt. Älskar norskan och en fin gutt i skidkläder kan ju inte bli bättre för mig menar vi. Helt sant. Ska bli riktigt nice, men kommer sakna mina änglar här hemma. ='( Men middagen när jag kommer hem kommer förmodligen vara full med skvaller. Längtar redan. =)
Jag vill även passa på att TACKA er fantastiska själar för att ni hjälpte mig så mycket när jag var sjuk förra veckan. Utan er hade jag inte frisknat till! Ni är bäst! Nu ska jag hämta min tvätt! Kos och Klem som dom säger på norska. =) / Moe
TeriyakiLÄX m. favvosås!
Back in Halmstadbusiness, fullproppad med matinspiration & soft i skallen efter tentafest la IVP07! Bästa söndagen på länge och åter igen är det min tur att vara Chef på veckoslutsmåltiden! Under en lång och superskön eftermiddag med fröken Samuelsson på soffan, har jag pillat inför kvällens bjudning. Så himla skönt med sällskap ... Ja, jag början nog bli lite smått less på att bo själv ... det är ju så skönt att "bara vara" tillsammans med någon! `Å ikväll blir det fullt hus, hehe ... nä kanske inte fullt så galet ... vi saknar vårt lilla smultron, Moa. Krya på dej underbaring!
Längtar tills klockan sju, vilket betyder heaven för smaklökarna, gossip och smaskigheter från gårkvällen och tillhörande gapskratt --> Come on, come on ... can´t wait! Moa, du kanske får vara med lite på "högtalaren" på mobilen .. så får du smaka lite örongodis i alla fall;0)
`Å till godiset denna afton; Teriyakimarinerad laxfilé med sesamfrö, primörpasta och favoritsås,
Laxfilér
- 3 Laxfiléer (ex. portions fr felix)
- ½ dl teriyakimarinad
- Sesamfrön
- S & P
Här krävs lite förberedelse ... --> lägg filéerna i en plastpåse, dra i marinaden och låt stå i ca. 3-4 timmar.
Sätt ungnen på 225 grader och lägg filéerna på bakplåtspapper i en form, strö över fröna. Salta och peppra.
Stek mitt i ugn ca. 20 minuter.
Såsen
Blanda följande
3 msk lättkessella
2 msk honung
1 msk äppelcidervinäger
1-2 tsk limesaft + rivet skal fr ½ lime
1-2 msk finriven ingefära
Och efter hand tillsätt olja och S&P under "Mixning", till en lite tjockare och goare sås, Yummie! ...
½ - 1 dl Olivolja
½ - 1 dl rapsolja
Salt och peppar efter smak
Pastasallad
- Koka önskad mängd pasta, spola i kallt vatten och låt det rinna av.
- Hacka och skiva grönsaker på eget fiffigt vis och även önskad mängd;
Cocktailtomater, färsk svamp, gul paprika, squash och isbergssallad.
- Blanda med den kalla pastan.
And then we ate some choclatecake --> THE SWEDISH KLADDKAKA m. whipcream
Ca. 6 pers (Vadå kräng?! hehe)
3 st ägg
3 dl strösocker
0,75 dl Milda flytande margarin
6 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
+ lite vaniljsocker
Knäck äggen och vispa ordentligt tillsammans mé sockret. Tillsätt flytande margarin. Rör om.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och vällt över i de andra ingredienterna. Blanda! --> Häll ut i en smorjd form och in i ugnen på 225 grader i cirkus 10-12 minter (efter tio min, skaka formen lätt så att kakan sedan blir mer kladdig!)
När kakan svalnat efter bakningen, strö över lite vaniljsocker! ;0) Vispa grädda och servera gärna även med några bär! Ikväll valde jag stora goda björnbär!
"Nä, jag hade tänkt vi skulle ha sex nu, eller?!"
XoXo, Doophy
Nytt år, Nya upplevelser för smaklökarna!
Jag antar att du kanske är lite smått trött på all julmat du proppat i dig under julens härliga ledighet. Det ska du vara också, men jag kände att man en sista gång måste få njuta av julmusten och få känslan av lite mysig julkänsla. Därför kommer det idag att bjudas på Johannas bidragande julmust tillsammans med en jansson som dock är lite annorlunda. För lite vår- och efter-jul-känsla måste ändå kommas in, så istället för anjovis blandades det i lax. Så dagens överskrift på varmrätten blir därför:
LaxJansson (Eftersom vi är hungriga små själar gjorde jag en jansson för 6-8 personer trots att vi endast var tre. Men det med baktanken att jag skulle kunna få matlådor också, så receptet är för 6-8 pers).
1½ - 2 kg Potatis
1 stor purjolök
400 g gravad/rökt eller helt vanlig portionslax (alternativen beror på hur mycket stålar man har på kontot)
1 tsk salt
4 msk hackad dill
2 msk ströbröd
5 dl matlagningsgrädde
Smör att steka i
Men mästerkock som jag är, hehe, så orkar inte jag måtta och greja så jag har i på en höft, så det ser bra ut helt enkelt. Det blir så mycket extra arbete annars, men är du osäker så ska du självklart gå efter måtten. Jaja ett litet sidospår där.
Så här gör du: Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och strimla den och purjon. Potatisen strimlar du enklast med en sån här:
Har du ingen sån, ja då får du komma på nåt annat eget sätt faktiskt! Bara att använda fantasin.
När du strimlat dessa så skall du grovhacka laxen, samtidigt som du fräser purjo i smöret i en stekpanna. Sen så varavar du potatis, purjo, lax, salt och dill i en glasform. Avsluta sista våningen med potatis. Därefter häller du på grädden och sist lite ströbröd för att få det knaprigt och gott. Sen är det skjuts in i mitten av ugnen på 200 grader i en halv evighet. Beroende på form, potatisens tillstånd och ugn så behöver den vara i ugnen olika länge. Men mellan 45-75 minuter är ungefärliga mått. Jag hade mitt inne i 75 min, då blev det perfekt. Sen serverar du janssonen med en fräsch, enkel sallad med till exempel, salladsblad, gurka, tomat och mozarellaost, asgott
Därfefter pratades det om vad som hänt i liven under den senaste tiden och det hade väl inte gått framåt sådär jättemycket. Altl flöt på som det brukar och vi chillade ner i soffan för att snacka och slötitta lite på tv. Middagen avslutades med nybryggt löfbergs lila kaffe tillsammans med chokladbollar! receptet på bollarna hittar du här!
Det blev riktigt gott och det var en efterlängtad återförening som ska fortsätta även detta nya år!
Ha ett fantastiskt 2009 så ses och hörs vi nästa söndag.
Ciaoooo
Haha hann inte ta kort på bollarna förrän det bara var en kvar, men jag lyckades ju få en på bild åtminstone! Duktigt.