Kvart över sju hos mig

Ja idag var det alltså middag hos Sofia på bolmensgatan 9. En härlig söndag som bjöd på både moln och solsken och en å annan promenad. Halva gänget har varit på lite äventyr under vecka och helg--alperna och stockholm och det var det hela middagen handlade om. Alltså om snygga killar! Tyvärr blev det ingen ny medlem i 10000meters klubben men det var ingen som var bitter för det, jag menar man ska inte underskatta sängen!

Så till själva middagen, det ätbara alltså. Det var en italiensk afton och som huvudrätt ställdes det fram
Pasta carbonara med tillhörande side sallat och focacciabröd

Det helt fantastiskt goda focacciabrödet tillagar man på detta viset:

7 dl vetemjöl
25 g jäst
3  dl vatten
1  tsk salt
1  msk olivolja
lite rosmarin
ett släng flingsalt

1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig.

2. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs under duk i cirka 40 minuter.

3. Tryck ut degen i en oljad långpanna(eller som jag alltid gör för att slippa diska en hel himla plåt, använd bakplåtspapper för sjuttsingen!) sen låter du den jäsa ytterligare 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

4. Tryck hål med fingertopparna i degen och strö över rosmarinen, saltet och stänk över olivolja.

5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Är du som jag lite rädd för att bli kletig om fingrarna för att det är hur läskigt som helst, eller har du manikyrerade naglar som du är rädd om? Då har jag det bästa tipset till just dig, då använder du en plasthandske så slipper du geggproblemen och förblir ren och fin när du drar av dig handsken.

se--> helt redo för bakning  
så här såg brödet ut innan ugn-->
Detta blev resultatet efter ugn--> Härligt ljuvligt och framförallt gott=)

Sen själva pasta carbonaran gjordes på detta enkla lilla vis (för 4 pers):

Pasta efter egen ögonförmåga, ca 300 g skulle jag kunna tänka mig
300g bacon
2.5 dl matlagningsgrädde
1.5 dl riven parmesanost
1 ägg
½ tsk salt
½ gul lök
svartpeppa och salt

1.Sätt igång vatten i en stor kastrull och när det kokar upp slänger du i pastan, jag valde fullkornstagliatelle, men du väljer självklart själv vad du vill ha för sort.
2. Sen så steker du baconet tills den fått fin färg samtidigt som du rör om i pastagrytan lite då och då.
3. När baconet är färdigstekt häller du av de i en skål med hushållspapper i så det får rinna av sig och bli lite torrare. När baconet rinner av så passar du på att bryna löken lite mjuk och fin. Sen häller du även av denna, men behöver inte rinna av någonstans, bara tas bort från stekpannan.
4. Du häller då i grädden och parmesanosten i stekpannan och låter det sjuda ett ögonblick. Knäck ägget över slasken och häll av äggvitan, alltså så du bara har äggulan kvar i äggskalet. Denna lilla gula häller du i gräddblandningen och låter såsen puttra en stund till plus att du saltar lite. Efter en liten stund kan du hälla i löken också så den får gotta till sig i såsen den med.
5. Vid detta laget borde din pasta kokat klart och du häller av den på lämpligt vis. Sen så blandar du pastan med såsen och häller över baconet, gegga ihop allt till en enda röra och peppra "a lot".

Till servering kan du göra en god side sallat och ha lite extra parmesanost till. I min sallat fanns: salladsblad, gurka, avocado, blomkål och blandbönor. Mycket gott, och som lite dressing ställde jag fram italiensk salladskrydda och balsamicovinäger. Riktigt gottigt.

Se så mumsigt-->

Som sagt så handlade middagen om killar från sverige i alperna som inte alls var som killar i sverige. De var snygga, charmiga och sa jag snygga? En bra blandning tyckte Moe. Sen har vi den andra som varit på inspirationshelg i Sthlm som också sett snygga, charmiga och dansanta killar. Båda var helt lyriska medan jag och Joe fick nöja oss med att tänka oss dessa snygga, snowboardaktiga och dansanta män, för vi är ju i Halmstad där vi endast får se män med mössa som vi inte riktigt vet hur de ser ut utan... Så sammantaget kom vi överens om att männen/killarna ska ha egenskaper som tränade och gilla skidor/Snowboard. Thats it guys, nu är det bara att pumpa upp er på försäsongen för att sen svida om till skidutstyrsel på vintern. För det är då vi gillar er som mest;)

För att återgå till middagen så blev efterrätten som följer:
Tiramisú

2 ägg
4 msk socker
200 g mascarpone ost
2 msk pressad apelsin
16 savoiardokex
lite kallt stark kaffe, ca ½ -1 dl
ca 2 msk kakao


Tillagning

Dela äggen i vitor och gulor.
Vispa gulor och socker vitt och pösigt.
Rör ner färskosten och juicen. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem. -->                                                

Täck botten i en låg form eller fyra portionsformar med hälften av kexen.
Droppa över hälften av kaffet och bred över smet.
Varva ingredienserna i ett lager till. Låt stå i kylskåp 3-4 timmar.
Sikta över kakao före servering.

Bilder på läckerheterna-->  

Så, detta var allt för mig--> Sofia i hus nummer 9, hoppas ni prövar på maten och njuter lika mycket som vi gör varje gång vi har söndagsmiddag!

På återseende..ciaooo bellas n bellos


Kommentarer
Postat av: Moe

Kul skrivet babe. Sjuuuuuuuukt gott idag. Summan av kardemumman: killar, gillar ni inte skidåkning, börja i så fall, annars har ni ingen chans. =)

2009-02-08 @ 22:25:20
Postat av: johanna

kanoners fia=) å jag e fortfarande mätt! hihi

2009-02-09 @ 09:06:45
URL: http://johannasamulesson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0